Ge din gran optimala förutsättningar!


Allt som händer julgranen efter det att den har tagits in, handlar bara om skötsel. All skötsel kan i sin tur förkortas på följande sätt: Minsta möjliga värme och så mycket vatten så möjligt. Konstigare än så är det inte, men inte heller enklare än så.

När julgranen kommer in i värmen tror denna att det är vår och fäller vaxet som finns på barren för att regn och annan fukt skall tränga in i julgranens biologiska vattenledningssystem. Grenarna vrider på sig för att barren skall kunna peka mer uppåt. Julgranen växer inte i den bemärkelse att den blir större, men det blir som att lägga en bomullstuss i ett glas vatten. Man kan säga att julgranen tar sin form, rätar ut sig och får litet mer volym.

Carport: Ställ julgranen i sitt transportnät i en hink med vatten längst in i ett hörn av carporten, såvida inte vattnet i hinken fryser. Låt stå så ett eller flera dygn.

Utomhusförråd/kallförråd/kallgarage: Ställ julgranen i sitt transportnät i en hink. Låt stå så i ett eller flera dygn.

Balkong/fransk balkong/Inglasad veranda: Ställ julgranen i sitt transportnät i en hink. En fransk balkong kanske inte har plats för hinken. Stoppa då ner julgranen med rotändan på julgranen först, mellan räcket och balkongdörren. Då tar julgranen ändå fukt utifrån och värme från balkongdörren.

Enbart Källarförråd/Potatiskällare/Vindsutrymme: En del lägenhetsboenden har bara ett trångt källarförråd/potatiskällare/eller en kall vind. Behåll transportnätet på julgranen och försök göra plats i ett skrymme utanför lägenheten. Det kan vara en källarsvale eller vad som helst med lägre värme än vad som finns i bostaden. Låt julgranen stå i hinken.

Villa/liknande: Egen villa erbjuder säkert fler utrymmen inne som har en lägre temperatur än platsen där det är tänkt att ha julgranen uppställd.

 

 

Matkällare/Källare, förråd med lägre temperatur/Svalt rum: Låt fortfarande transportnätet sitta kvar på julgranen. Låt julgranen stå i en hink med vatten, i en eller flera dagar.

Lägenhet: En lägenhet erbjuder inte alltid fler ytor än de rum som redan är befolkade. Ställ julgranen i en hink med vatten. Behåll transportnätet på julgranen.  Ta in julgranen innan natten. Låt julgranen stå i hallen och luta sig mot ytterdörren. På så vis får julgranen såväl hallens värme som trapphusets svalare temperatur. Man kan ha julgranen i duschen/badrummet över natten, där det alltid är fuktigt. Öppna litet på ett fönster och dra ner värmen på elementen.

På plats: Där julgranen skall stå uppställd skall det inte gärna finnas några värmekällor såsom element eller liknande. Det är också bra om rummet i sig har en lägre temperatur än övriga rum i bostaden. Finns ett fönster eller en balkongdörr bakom “ryggen” på julgranen, då är också detta bra eftersom julgranen tar alla temperaturförändringar.

Vi kan enbart rekommendera en vajerstyrd Julgransfot. Det tar bara några sekunder att sätta julgranen säkert på plats och en vajerstyrd Julgransfot är bättre i alla avseenden än en fot med skruvar.

Ställ julgranen i julgransfoten och fixera i det läge där du för ögat tycker att julgranen står helt rak. Efter detta “filéar” du transportnätet nerifrån och upp och låter det falla av julgranen. Låt julgranen få “hänga till sig” någon timme i grenverket som behöver ta sin naturliga form. Sen kan du fylla julgranen med allt fint du har samlat på dig.

Vi önskar dig all Lycka till med din julgran